Migdały blanszowane to nic innego jak migdały pozbawione skórki, która może być gorzka, a przy tym nadaje wypiekom nie zawsze pożądany ciemniejszy kolor. Skórkę z migdałów można bardzo łatwo ściągnąć, zalewając orzechy gorącą wodą i pozostawiając na kilka godzin, jednak każdy, kto próbował tej metody, wie, że jest ona wyjątkowo czasochłonna i właściwie nie pozwala na spontaniczne dorzucenie blanszowanych migdałów do ciasta, bo trzeba zabrać się za to odpowiednio wcześniej. Dlatego też gotowe migdały blanszowane są doskonałym rozwiązaniem w kuchni – możemy mieć je zawsze pod ręką i użyć w dowolnym momencie. A do czego wykorzystać ich zapas?

Migdały blanszowane – zastosowanie

Migdałów bez skórki najczęściej potrzebujemy do przygotowania słodkości – ciast, ciasteczek, kremów i tart. I tu też znajdują najbogatsze zastosowanie. Są podstawowym składnikiem makaroników, czyli francuskich ciasteczek na bazie białka jaja, cukru pudru i mąki migdałowej, którą możemy uzyskać bardzo prosto w warunkach domowych: wystarczy zmielić lekko podprażone na suchej patelni migdały blanszowane w młynku do kawy bądź malakserze i przesiać przez sitko, by pozbyć się większych kawałków.

Innym sposobem na wykorzystanie migdałów blanszowanych jest przerobienie ich na… domowy marcepan. Będzie na pewno smaczniejszy od swojego kupnego odpowiednika, gdyż na sklepowych półkach trudno znaleźć marcepan z zawartością migdałów większą niż 40%. A robi się go podobnie jak mąkę migdałową: należy migdały uprażyć i zmielić na pył, tym razem jednak dodając do mielenia cukier puder w proporcjach nieco mniejszych niż 1:1 (tzn. na np. szklankę mąki migdałowej dodać ok. 4/5 szklanki cukru), a pod koniec dolewając odrobinę wody (ewentualnie syrop cukrowy) aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Warto też pamiętać, że mąką migdałową można zastąpić część (lub czasem nawet całość!) mąki pszennej przy pieczeniu rozmaitych ciast i biszkoptów.

Migdały blanszowane w wypiekach tradycyjnych

Lekko przesiekane blanszowane migdały są składnikiem bożonarodzeniowych mas makowych, które dodaje się potem do kutii, makówek czy makowików (pierożków z makiem, smażonych bądź pieczonych). Oprócz tego w wielu rejonach Wielkiej Brytanii w okresie Bożego Narodzenia dodaje się je do tradycyjnych ciast keksowych. Angielskie Christmas Cake pachnie rumem, jest pełne suszonych owoców i właśnie orzechów, w tym migdałów, natomiast w Szkocji popularne jest Dundee Cake, które ma migdały zarówno w środku wypieku, jak i jest nimi hojnie przyozdobione z wierzchu.

Uprażone, pachnące migdały blanszowane są jednak nie tylko składnikiem ciast. Doskonale sprawdzą się też po prostu jako samodzielna przekąska do chrupania podczas seansu filmowego czy zamiast batonika.