Przez niektórych nazywany jest „zielonym złotem” – olej z pestek dyni tłoczony z surowych lub prażonych pestek, posiada ciemnozieloną barwę i charakterystyczny przyjemny smak z wyczuwalną orzechową nutą. Posiada wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej. Oprócz tego znajduje zastosowanie w kosmetyce – znakomicie nawilża skórę oraz w kuchni – świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, a nawet lodów.

Właściwości oleju z pestek dyni

Olej jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym możliwe jest budowanie witaminy D, ścianek komórkowych i hormonów. Olej z pestek dyni wykazuje właściwości antyoksydacyjne, jest źródłem witaminy E, A i D oraz fitosteroli i skwalenu. Witamina E i skwalen są naturalnymi przeciwutleniaczami, co oznacza, że chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki mogą doprowadzić do powstania nowotworu. A oto inne właściwości oleju:

– fitosterole zawarte w oleju wspomagają profilaktykę i leczenie wczesnego stadium przerostu gruczołu prostaty;

– pomocniczo stosuje się go w leczeniu wczesnego stadium raka gruczołu krokowego;

– działa przeciwalergicznie;

– fitosterole hamują wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym, dlatego można go stosować jako element profilaktyki chorób sercowo – naczyniowych;

– zalecany w profilaktyce miażdżycy;

– reguluje przemiany hormonalne i metaboliczne;

– wspomaga pracę dróg moczowych i dróg żółciowych;

– oczyszcza i wzmacnia organizm;

– stymuluje układ odpornościowy;

– wzmaga apetyt u dzieci;

– znajduje zastosowanie w terapiach zwalczających pasożyty jelitowe.

Zastosowanie w kosmetyce i kuchni

Olej z pestek dyni jest idealnym kosmetykiem naturalnym. Można go stosować w różnym wieku – nadaje się do cery dojrzałej, przesuszonej, będzie też odpowiedni dla skóry młodej borykającej się z trądzikiem. Sprawdzi się również w walce z rozstępami – świetnie wygładzi i uelastyczni skórę. A gdy wymieszasz go z cukrem albo solą morską powstanie domowy peeling. Może być stosowany do rozjaśniania blizn i przebarwień.

W kuchni zaleca się go stosować na zimno, aby nie stracił swoich właściwości. Może być dodatkiem do chleba, warzyw, białego sera, jajek, a także sałatek i surówek. Idealnie komponuje się ze słodkimi smakami – można wykorzystać go jako polewę do lodów waniliowych i śmietankowych oraz sernika wiedeńskiego.

Dawkowanie

Sugerowana porcja dziennego spożycia dla osób dorosłych to 1 łyżeczka 3 razy dziennie.  W przypadku dzieci do lat 9, można podać 1 łyżeczkę oleju dziennie. Aby wzmocnić odporność można smarować nim gardło, a przy katarze, wkrapiać do nosa (4 razy dziennie po 1 kropli).